Regényfolyam a XIV. századról, a lovagkirályok és udvari lovagok vérben fürdő aranykoráról

A szerzőről

2015. március 11. - Bíró Szabolcs, a székirodalmár
lovag_biro_szabolcs_2016_444x640.jpgBíró Szabolcs 1988. július 29-én született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Az írói vénát minden bizonnyal édesapjától örökölte, és már kisgyermekként versikéket, rövid történeteket fabrikált. A versírással később felhagyott, a próza szerelmese lett. Tizenöt évesen kóstolt bele először a novellaírásba, eleinte főleg a fantasy műfajához és a kalóztörténetekhez vonzódott. Tizenhat évesen, gimnazistaként kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként, az iskolaújság főszerkesztőjeként és énekesként is bontogatta szárnyait. Prózai művei mellett 2006-tól több száz cikke jelent meg az Új Szó, a netBarátnő, az ekultura.hu, a Vasárnap, a Napvilág.Net, a PRESStige, a Penna Magazin és más internetes, illetve nyomtatott lapok hasábjain. 2010 októberétől 2012 januárjáig könyv- és filmkritikusként dolgozott a szlovákiai magyar Pátria Rádiónál. 2013-ban Vissza a középkorba! címmel önálló rovatot jegyzett a Csallóköz c. regionális hetilapban. Tizenegy éven keresztül folytatott aktív amatőrzenei pályát, ebből kilenc évig (2004 és 2013 között) a Csak Van zenekar énekeseként tevékenykedett: erről a korszakról tanúskodik többek között a zenekar első nagylemeze, a Mindennek a teteje. Bíró Szabolcs 2011-től 2014-ig könyvkiadóként is dolgozott: a rövid életű Historium Kiadó égisze alatt összesen kilenc regény, egy ún. zsebregény, hét novelláskötet és négy helytörténeti témájú kiadvány jelent meg. A Historium Kiadó szellemi utódjaként jött létre 2015-ben a Historium Polgári Társulás (elnöke Németh Péter, titkára Bíró Szabolcs), mely azonban könyvkiadóként már nem, csupán rendezvényszervező civil társulásként működik. 2014 tavaszán Bíró Szabolcs és Gerő Péter kezdeményezésére alakult meg a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hagyományőrző és múltidéző közösség, mely az 1300-as évek első felére, Károly Róbert uralkodási idejére összpontosít. Az írót 2016-ban Visegrádon az akkor 690 éves Szent György Lovagrend tagjává avatták.
 
Bíró Szabolcs 2007-ben debütált regényíróként, első öt könyve (és egy nem hivatalos e-novelláskötete) még Francis W. Scott álnéven jelent meg. 2010 első napjától kezdve kizárólag polgári nevén publikál, saját bevallása szerint székirodalmat ír, és egyre megszállottabban fordul a középkor felé. Első komolyabb sikerét Sub Rosa c. kalandregényének köszönheti, mely három különböző kiadást is megért, a szakmai hírnevet azonban a Non nobis, Domine c. történelmi regénye hozta meg számára. 2014-ben megjelent Ragnarök c. regényével rövid kitérőt tett a vikingek és az óskandináv mitológia világába, ám azután ismét visszatért a magyar középkorhoz: tizenöt részesre tervezett, Anjouk c. történelmi regénysorozatát az Athenaeum Kiadó gondozza.
 
Az író kamaszkora óta kerekesszékben él, ám határokat nem igazán ismer, ezt a helyzetet pedig humorosan, ironikusan fogja fel. Innen ered a székirodalom kifejezés. Ez a kategória egyben azt is sejteti, hogy az író nem kíván egyetlen műfaj mellett lecövekelni: a székirodalomba bármilyen irodalmi kategória belefér. Emellett a székirodalom az évek során egyfajta branddé erősödött: Bíró Szabolcs minden évben ún. székirodalmi könyvturné keretein belül indul előadó- és dedikálókörútra, 2015-től pedig havonta többször is jelentkezik a Székirodalom vlog címen futó videónaplója egyes epizódjaival.
Bíró Szabolcs jelenleg feleségével és fiával a Csallóközben él, főállású regényíróként dolgozik, folyamatosan álmodozik, és komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy ezek az álmok valóra váljanak.


Az Anjoukat megelőző könyvei:

Francis W. Scott néven:

 • Naplemente (kisregény), Franscott Press - 2007
 • A Sivatag Szeme (regény), Franscott Press - 2008, Vagabund Kiadó - 2008
 • Hóhér (kisregény), Franscott Press - 2008
 • Cosa Nostra (regény), Franscott Press - 2008
 • Az elásott titok (kisregény-kötet), Vagabund Kiadó - 2009
 • Távol mindentől (novelláskötet), Adamo Books - 2009

Bíró Szabolcs néven:

 • Sub Rosa (regény), Median - 2010, Historium Kiadó - 2011, Ulpius-ház Könyvkiadó - 2012
 • A Sub Rosa tanulmányút (útinapló), biroszabolcs.eu - 2010
 • Az ötödik parancsolat - és egyéb történetek (kisregény-kötet), Median - 2010
 • Pokoli szimfóniák - Négy kisregény az Ördög tolmácsolásában (kisregény-antológia), Median - 2011
 • Zsírkígyó (miniatűr rockregény), szerzői magánkiadás - 2010
 • Non nobis, Domine 1. - Kelet oroszlánja (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó - 2012
 • Non nobis, Domine 2. - Az utolsó vörös barát (regény), Ulpius-ház Könyvkiadó - 2012
 • Non nobis, Domine - egykötetes kiadás (regény), Historium Kiadó - 2012
 • Nyugat őre (zsebregény), Historium Kiadó - 2013
 • Ragnarök (regény), Historium Kiadó - 2014

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu